Eén octrooi voor de ‘gehele’ EU

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 december 2012

Op maandag 10 december 2012 hebben de Europese ministers die zich bezighouden met het concurrentievermogen van de Europese economie besloten dat het mogelijk wordt om één octrooi voor de gehele EU aan te vragen: het EU-Octrooi.

Achtergrond van het besluit is het versterken van de concurrentiepositie van Europa in moeilijke economische tijden. Voor innovatieve ondernemers in Europa zal het namelijk een stuk goedkoper moeten worden om octrooibescherming te verkrijgen in heel Europa. Nu dient een ondernemer nog bescherming aan te vragen in alle individuele landen. Volgens de Rijksoverheid zullen de kosten van bescherming voor de ondernemer afnemen met maar liefst 90%!

Onder ander door vertaalkosten lopen de kosten momenteel in de tienduizenden euro’s voor het verkrijgen van bescherming in heel Europa. Met het besluit van de ministers moet een einde komen aan de hoge vertaalkosten doordat de octrooiaanvrage dan enkel in het Engels, Frans en Duits hoeft te worden opgesteld.

Het nieuwe EU-Octrooi zal voor Nederland van groot belang kunnen zijn: Nederland neemt Europees de vierde en wereldwijd de negende positie in als het gaat om octrooiaanvragen.

Betekent dit dan het einde aan alle discussies over het EU-Octrooi? Het lijkt mij veel te vroeg om dat al te concluderen. Het mag dan wel het EU-Octrooi gaan heten, Spanje en Italië doen bijvoorbeeld niet mee met het EU-Octrooi. Indien u bescherming wenst te verkrijgen voor deze landen zult u dus ‘gewoon’ een nationaal octrooi in deze landen moeten aanvragen met alle kosten van dien.

Daarnaast wordt er tussen neus en lippen door gesproken over één toekomstige octrooiwet en één centraal octrooigerecht, maar laten dit nu juist twee belangrijke redenen zijn geweest waarom er al een decennialange discussie wordt gevoerd over het harmoniseren van het octrooirecht in Europa.