Cyberspionage en Oneerlijke Concurrentie: Een Diepgaande Analyse van High-Tech Bedreigingen voor Bedrijven

02 juli 2013

Bedrijven zetten alles op alles om de concurrentie voor te blijven, wat doorgaans lovenswaardig is. Het kapitalismesyteem heeft immers “creatieve destructie” nodig. Maar er zijn situaties waarin bedrijven te ver gaan.

Cyberspionage en oneerlijke competitie, diefstal van bedrijfsinformatie en het saboteren van de bedrijfsprocessen van anderen zijn absoluut onacceptabel. Toch komt het voor. En met de komst van het internet en de eindeloze mogelijkheden vindt dit steeds vaker plaats. Vandaar dat de Nederlandse overheid zijn beleid vandaag heeft aangepast.

De Nederlandse overheid erkent het groeiende probleem van bedrijven aangevallen of bespioneerd worden. 

Cybercriminaliteit en digitale spionage vormen immers toenemende bedreigingen voor overheid en bedrijfsleven. De mogelijkheid van verstoring van online dienstverlening is toegenomen, zoals ook de omvang van de criminele cybersector. Kwaadwillige partijen maken ‘cybercrime-as-a-service’ commercieel beschikbaar. Incidenten hebben steeds grotere impact, met als gevolg mogelijke ontwrichting van vitale infrastructuur en maatschappij. Dit komt door de toenemende afhankelijkheid van ICT. Dit blijkt uit het derde Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN-3) dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zowel publieke als private partijen nemen verschillende stappen om hun digitale weerbaarheid te vergroten. ‘Voorkomen is beter dan genezen’, is het leidende adagium. Bedrijven kunnen zich juridisch voorbereiden om eventuele concurrentieverstorende aanvallen, cyberspionage of bedrijfsspionage te voorkomen. Als het toch te laat is, kan onrechtmatig handelen aan de kaak worden gesteld om zoveel mogelijk schade te beperken.

U kunt de beleidsdocumenten en het persbericht van de Rijksoverheid hier vinden. Zie ook de website van de AIVD.

Wilt u meer weten?

Stuur een e-mail naar Adriaan Buyserd.

Wilt u op de hoogte blijven? 

Download onze eBooks en nieuwsbrieven.